Rejže.cz - české stránky o asijském filmu
RECENZE
ČLÁNKY
SLOVNÍK
ODKAZY
INFO

plakát FEF

Udine Far East Film 9

termín konání:
od 20. dubna 2007
do 28. dubna 2007

místo konání:
Udine, Itálie

odkazy:
Oficiální stránky

Teatro Nuovo Giovanni da Udine - pohled zvenčí

Teatro Nuovo Giovanni da Udine - pohled zvenčí

Teatro Nuovo Giovanni da Udine - foyer

Teatro Nuovo Giovanni da Udine - foyer

Teatro Nuovo Giovanni da Udine - sál

Teatro Nuovo Giovanni da Udine - sál

Festival Far East Film Udine – cesta tam a zase zpátky

¬ články / festivaly - 20. 5. 2007

Následující řádky jsou čistě věcnou rekapitulací praktických věcí spojených s cestou na festival Far East Film v italském městě Udine, tamního ubytování a specifik festivalového provozu. Pokud hledáte kritické zhodnocení programu (v případě, že jste se na tento text dostali jinak než odkazem z něho), najdete ho zde.

Cesta z České republiky do Udine trvá autem asi osm hodin, přičemž někteří řidiči mohou dát přednost rychlejší cestě přes německé dálnice před rakouskými silnicemi s omezenou maximální rychlostí. Pokud neřídíte, nebo nechcete řídit, máte dvě možnosti přímého spojení z Česka do Udine. Z Prahy vyjíždí každý den vlak do Benátek (zastavuje ještě v Českých Budějovicích a Horním Dvořišti), který po dvanácti hodinách jízdy zastavuje v Udine. Zájemci z východní části Republiky mohou využít autobusového spojení mířícího z Brna do Janova (přes Mikulov), jímž cesta na udinské autobusové nádraží trvá necelých devět hodin. Oba spoje vyjdou cenově nastejno a studenti za jednosměrný lístek zaplatí do 1200 korun.

Festival na svých stránkách uveřejňuje seznam tří až čtyřhvězdičkových hotelů, s nimiž má vzájemnou dohodu, která slibuje mírnou slevu. Cena ubytování v hotelu v Udine se pohybuje mezi 35 a 50 Eury za noc včetně snídaně, přičemž je též možné si ubytování zařídit za podstatně nižší náklady na místní univerzitní koleji. Každodenní výdaje za stravování, tedy obědy a večeře dohromady, nepřesáhnou v místních restauracích druhé a třetí cenové kategorie 30 Euro, ale skromnější strávníci si bez potíží pořídí dvě teplá jídla denně i s rozpočtem 20 Euro. Z rozpočtu na cestu můžete vynechat finance na městskou hromadnou dopravu, protože ačkoli město má několik autobusových linek, všude se dopravíte pěšky – od nejvzdálenějšího ze smluvních hotelů trvá cesta k hlavnímu místu konání dvacet minut volné chůze.

Fesival probíhá na dvou místech: v divadle Teatro Nuovo Giovanni da Udine uvidíte všechny filmy z hlavního programu a kino Visionario je vyhrazeno retrospektivě. Zatímco v divadle můžete každý den od půl desáté dopoledne navštívit sedm projekcí (poslední začíná po půlnoci) a jednu panelovou diskusi, program ve Visionariu má podobu pouze dvou projekcí probíhajících od deseti hodin dopoledne a to pouze některé dny. Na všechny projekce dopoledne, odpoledne a od půlnoci a na panelové diskuse je vstup zdarma, ale na dvě večerní projekce (od osmi a deseti hodin) se dostanete pouze se vstupenkou za 5 Euro na jedno představní a za 8 Euro na obě, nebo s akreditací. Pro všechny návštěvníky s výjimkou domácích obyvatel Udine představuje zakoupení akreditace jasnou volbu, neboť za 30 Euro tak získáte nejen vstup na všechny projekce, ale navíc i výše zmíněný festivalový katalog, za který byste samostatně zaplatili 18 Euro. Specifikem Far East Filmu je VIP akreditace nazvaná Black Dragon (narozdíl od běžné White Tiger), která je ovšem dostupná pro kohokoli, kdo je ochotný zaplatit 100 Euro. Za tuto částku „černý drak“ získá nejen katalog, ale také publikaci k retrospektivě (jinak samostatně prodávaná za 18 Euro), jedno DVD z edice asijských filmů vydávaných ve spolupráci s festivalem, stylovou festivalovou brašnu, a především místo v hlavním sále dle vlastního výběru, které bude mít na všechny projekce rezervované na své jméno. Tato na první pohled snobárna se váže na jedinou chybičku na kráse udinského festivalu, která plyne z místa konání, tedy již zmíněného divadla.

Impozantní moderní budova Teatro Nuovo Giovanni da Udine umožňuje usadit přes tisíc návštěvníků, ale pouze polovina míst nabízí divákům ideální výhled na plátno. Jako ve všech velkých divadlech mohou diváci sedět v přízemním hledišti, nebo na půlkruhových balkónech nad hledištěm nebo na úplně nejvyšší galerii. Půlkruhový půdorys a klasické usazení pevných sedaček čelem k prostředku hlediště (nikoli jeviště) sice nabízí přijatelný způsob sledování divadelního představení, které se odehrává na jevišti pohledem dole, ale nikoli už filmu na obrovském plátně, které se rozprostírá nad jevištěm a na jehož sledování by bylo potřeba sedačky pootočit. Konkrétně to znamená, že na místech na stranách balkónů film odkoukáte natočeni na plátno mimo směr sedačky. VIP akreditace tak zajišťuje, že budete mít vždy výhled dle svého gusta. Na druhou stranu i s obyčejnou akreditací se dostanete na spoustu dobrých míst a to bez jakýchkoli tahanic, nebo hádek. Případně můžete v klidu dát přednost nejvýše postavené galerii, kde jsou všechna místa čelem k plátnu a kde i přes občasné závratě sledujete obraz stále větší než v mnohých českých kamenných kinech.

Na nadcházející jubilejní ročník slibují organizátoři spoustu lákadel a to především v podobě rekordního množství asijských hostů. Chtěli by totiž pozvat většinu filmařů, kteří během minulých let do Udine zavítali. Co se týče programu, ten zajisté zůstane stejně pestrý, unikátní a kvalitní. Nezbývá tedy než si vzájemně popřát na shledanou na Udine Far East Film 10.

Jiří Flígl

Zdroj fotografií: FEF Udine a Blake Ethridge.

Rejže.cz - copyright